De Zusterschepen Hoop Doet Leven en Spes Nova zijn tweemastklippers op de werft van Duijvendijk in Papendrecht gebouwd. Beide Zeilschepen met twee masten. Zij hadden de zelfde bouwplan en zijn er achterelkaar gebouwd dus echte Zusterschepen!

Hoop Doet Leven

Schip Hoop Doet Leven
Schip Spes Nova

Spes Nova


zusterschepen geschiedenis

De geschiedenis van de bruinde vloot

Bijna alle traditionele charterschepen waren vroeger vrachtschepen zonder motor, die in heel Nederland vracht van A naar B transporteert hebben. De huidige gastendeel was laderuimte. En de bemanning bestond uit de familie, rijke konden een maat betalen zodat de kinderen en vrouw niet zo hard werken moesten.
Waarom heet de bruine vloot bruine vloot? De zeilen van de schepen waren vroeger allemaal bruin, dit komt daardoor dat de mensen vroeger de wit geweven kartoenen zeilen “geïmpregneerd” hebben. Dit proces noem je tanen, en word met een mengsel uit heet water en cachou gedaan. Zo hebben zij toen vorkomen, dat die zeilen te veel water opnemen en te zwaar worden om deze te hijsen. ook waren ze daardoor geconserveerde en waren langer bruikbaar.
Met de groten mootorvrachtschepen verdwijnen steeds meer van de kleineren schepen uit de traditionelle vrachtvaart en worden stil gelegd. Tot deze weer omgebouwd worden om met gasten te varen. Zo varen die meer dan honderd jaar ouden schepen nog steeds als bruine vloot. De enige verschil is de vracht.

Zusterschepen Friesevloot

Wij zijn er ook nog een vloot aangesloten, de Friesevloot. Een coöperatie van schippers met traditionelen charterschepen.


Vaargebied

Het vaargebied van de Zusterschepen Hoop Doet Leven en Spes Nova is de Waddenzee met de 5 eilanden, het IJsselmeer en Makermeer en Friesland. Ook droogvallen kunnen die twee schepen.
Wil je meer over het vaargebied ervaren?

Vaargebied Zusterschepen
schippers Michiel en Rosa

Bemanning

Michiel Goeman en Rosa Werg zijn de twee eigenaren van de Zeilschepen Hoop Doet Leven en de Spes Nova. Wij zeilen met veel aandacht voor plezier voor het zeilen, wensen voor de groep en de algemeen veiligheid.